Wajib Baca Dan Tahu, Inilah Punca Yang Buatkan Hilangnya Keberkatan Dan Rezeki Dalam Keluarga | Islam Itu Indah
loading...

Wajib Baca Dan Tahu, Inilah Punca Yang Buatkan Hilangnya Keberkatan Dan Rezeki Dalam Keluargaiklan responsive


Setiap manusia perlukan rezeki untuk meneruskan kehidupan diri sendiri atau keluarga serta tanggungan. Rezeki tidak hanya berbentuk kewangan semata-mata.

Rezeki hadir dalam pelbagai bentuk sama ada melalui kewangan, kesihatan, ihsan dan sebagainya. Oleh yang demikian, rezeki yang berkat adalah yang paling penting dalam kehidupan seharian. Ini adalah antara faktor penyebab hilangnya keberkatan rezeki dalam keluarga.

1. Sering bergaduh.

Usahlah bergaduh sesama suami isteri, lagi-lagi perihal duit. Berbincang dan cari persefahaman. Bila pasangan tidak redha antara satu sama lain, di situlah rezeki akan disekat.

2. Merungut dan merasa anak-anak sebagai beban.

Berikanlah kasih sayang kepada anak-anak kerana setiap anak adalah rezeki Allah SWT. Namun ibu dan bapa juga perlu mengusahakan rezeki untuk anak-anak tanpa merungut dan rasa terbeban.

3. Selalu mengeluh sesama suami isteri dengan apa yang tidak dimiliki.

Kurangkan mengeluh dan banyakkan bersyukur dengan apa yang dimiliki tidak kira banyak atau sedikit kerana syukur itu adalah kunci kepada rezeki yang melimpah ruah.

4. Kikir dengan pasangan dan anak-anak.

Jangan terlalu berkira-kira untuk mempermudahkan hal yang baik sekeluarga. Perlu ada tolak ansur dan dan faham sesama pasangan kerana rezeki yang Allah SWT beri adalah untuk dikongsi bersama.

5. Gagal mengawal emosi dan amarah.

Jangan meninggikan suara dan gunakan kata-kata yang baik sahaja bersama suami, isteri dan juga anak-anak. Buangkan cara menakut-nakutkan ahli keluarga dan tanamkan layanan yang penuh mesra.

6. Kurang sabar.

Bersabarlah dalam menangani karenah suami, isteri dan anak-anak. Adakalanya sesuatu itu kita tidak suka. Tetapi, tetap perlu bersabar dan fahami keadaan pasangan dan anak. Nasihat dan cari penyelesaian secara baik. Banyakkan bersabar kerana sabar itu membawa keberkatan dan rezeki.

7. Kurang berdoa.

Sentiasalah mendoakan yang baik-baik untuk suami, isteri dan anak-anak. Sentiasa ingatkan mereka dalam doa dan juga sepanjang hari kerana kuasa doa itu adalah luar biasa.

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada sahabat-sahabat anda !

ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "Wajib Baca Dan Tahu, Inilah Punca Yang Buatkan Hilangnya Keberkatan Dan Rezeki Dalam Keluarga"

Post a Comment

loading...
'));