Inilah Waktu Yang Afdal Ziarah Kubur Ibu/Bapa Kerana Waktu Ini Roh Diperkuburan Menunggu Anak2 Menziarahi. | Islam Itu Indah
loading...

Inilah Waktu Yang Afdal Ziarah Kubur Ibu/Bapa Kerana Waktu Ini Roh Diperkuburan Menunggu Anak2 Menziarahi.iklan responsive


(Gambar Sekadar Hiasan)

Salam.

Kuliah dhuha masjid al-ehsan bandar kinrara.

Tajuk : Adab menziarahi kubur.

Terutama kubur ibubapa. Disunatkan menziarah pd hari khamis selepas asar, sepanjang hari jumaat dan hari sabtu sebelum zohor. Waktu ini roh ada diperkuburan dan menunggu anak2 menziarahinya.

Iman al-Bukhari meriwayatkan drpd Abu Hurarah r.a Hadis rasulullah saw :

Seorang anak yg menziarahi kubur ibubapanya pd hari2 tersebut diatas akan dicatatkan kepadanya pahala seperti membuat kebaikan kpd kedua ibubapanya semasa hayat mereka. Dan dosa2 anak tersebut diampunkan oleh Allah SWT.

Jika anak tersebut adalah seorang yg derhaka semasa hayat ibubapanya, dengan menziarahi kubur ibubapa akan dicatatkan sebagai anak yg taat.

Ketika dikubur :
                               


1. Memberi salam kpd simati dgn panggilan yg biasa semasa hayatnya. Seperti ” Assalamualaikum mak/bapa. Roh mendengar dan menjawab salam. 

2. Hendaklah kita menghadap kearah muka/kepala simati dan kita membelakangkan kiblat.

3. Membaca quran atau doa2 yg baik utk simati

Kitab Riyadhus Solihin, kupasan oleh Ust. Norazan

                                                             
Semoga Bermafaat Untuk Anda Semua.Share jika Berguna Untuk Sanak Saudara Yang Lalai Dengan Dunia,Arwah Tersayang Di Alam Kubur Menunggu Doa.ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "Inilah Waktu Yang Afdal Ziarah Kubur Ibu/Bapa Kerana Waktu Ini Roh Diperkuburan Menunggu Anak2 Menziarahi."

Post a Comment

loading...
'));