Doa-doa yang patut kita baca apabila hendak keluar rumah untuk pergi kerja atau bermusafir | Islam Itu Indah
loading...

Doa-doa yang patut kita baca apabila hendak keluar rumah untuk pergi kerja atau bermusafiriklan responsive


Orang mukmin yang bertakwa akan sentiasa lidah dan hatinya berzikir dan berdoa kepaad Allah SWT. Dengan banyak berzikir akan menjauhkan diri kita daripada bisikan syaitan kerana syaitan tak suka mukmin yang banyak berzikir, berdoa dan ingatkan Allah SWT. Malaikat rahmat akan suka pada mukmin yang bayak berzikir, berdoa, cakap baik-baik (bukan maki hamun dan cakap kotor) dan sentiasa mengingati Allah SWT. Ajal maut di tangan Allah SWT. Kita tak dapat menolak ketentuan Allah SWT tetapi jangan kita ketepikan ikhtiar dan usaha. Kita berdoa pada Allah SWT mohon keselamatan sebelum memulakan satu-satu perjalanan sebagai salah-satu ikhtiar kita sebelum kenderaan bergerak mengikut adab-adab tertentu di jalanraya. Selebihnya, kita hanya berserah dan bertawakkal pada Allah SWT.Terdapat empat amalan perlu dilakukan oleh seorang mukmin untuk dijauhi kemalangan dan musibah (dengan izin Allah) iaitu :1. Membaca doa keluar rumah.

2. Membaca doa naik kenderaan.

3. Membaca doa dijauhi musibah

4. Membaca doa untuk bermusafir.Huraiannya :1. Membaca doa keluar rumah :Setiap keluar rumah hendaklah selalu membaca doa. Nabi SAW mengajarkan kita supaya menbaca doa ini :بِسْمِ اللهِ، تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ.(Bismillahi tawakaltu ‘alallahi laa haula walaa quwwata illa billah)Maksudnya : “Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada Allah. Tidak ada daya dan kekuatan selain dari Allah.” (Hadis Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Nasai )2. Membaca doa naik kenderaan :Nabi SAW mengajar kepada kita apabila hendak mulakan perjalanan perlulah membaca doa naik kenderaan :(Subhanalladzi sakhara lana hadza wama kunna lahu muqrinin wainna ila robbina lamunqalibun...)Maksudnya : "Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!" (Surah az-Zukruf ayat 13-14)3. Membaca doa di jauhi musibah.Dari Abu Darda' r.a dari Nabi SAW bahawa baginda bersabda maksudnya ; "Barangsiapa diwaktu pagi dan petang membaca ; 'Hasbiallahu lailahaillahu alaihitawakkaltu wahuwarabbul 'arsilazim' (Cukuplah Allah bagiku; tidak ada tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal. dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung ' (Surah at-Taubah ayat 129), tujuh kali, maka Allah akan mencukupi apa yang diinginkan dari perkara dunia dan akhirat." (Hadis Riwayat Ibnu Sunni dan Ibnu Asakil secara marfu').Termasuk terhindar daripada musibah dan kemalangan atau di jauhi daripada gangguan sihir dan hasad dengki.4. Membaca doa untuk bermusafir:

الله أَكْبَر ، الله أَكْبَر سُبْحانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِي سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى وَمِنْ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى ، اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ ، اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيفَةُ فِي الأَهْلِ ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَالأَهْلِMaksudnya : “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali. Ya Allah kami memohon kepadaMu kebaikan dan ketaqwaan pada perjalanan kami dan dengan amalan yang Engkau redhai, Ya Allah ringankanlah perjalanan kami dan pendekkanlah jaraknya, Ya Allah Engkaulah Teman dalam perjalanan, dan Ketua bagi ahli keluarga, Ya Allah aku memohon perlindunganMu dari kesulitan perjalanan, pandangan yang samar, dan dari kejahatan yang boleh menimpa kepada harta dan ahli keluarga ”Doa itu adalah ibadah dan tanda kita berserah diri kepada Allah SWT. Doa itu adalah satu harapan kita memohon Allah SWT melindungi kita daripada musibah. Jika musibah datang juga maka itu adalah kehendak Allah SWT. Bagi sesiapa yang tak mahu berdoa dia sombong dan angkuh kepada Allah SWT dan dia rasa kudrat dia, ilmu dia dan kebijaksanaan dia boleh menyelamatkan dirinya sendiri.

Doa bukan setakat self-motivation tetapi doa lebih daripada itu kerana doa adalah jalan merapakkan hubungan hati dengan AllahSWT, doa boleh melahirkan sifat rendah diri dan tawaduk dan doa juga satu cara permohonan dan hajat hamba kepada AllahSWT untuk Allah SWT merubah qada dan qadar-Nya. Doa adalah senjata orang mukmin.Salman radhiallahu ‘anhu berkata, Rasulullah SAW bersabda maksudnya : “Tidak tertolak Qada' itu melainkan oleh doa dan tidak bertambah di dalam umur itu melainkan oleh kebajikan.”(Hadis riwayat Tirmidzi)

ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to " Doa-doa yang patut kita baca apabila hendak keluar rumah untuk pergi kerja atau bermusafir"

Post a Comment

loading...
'));