Cara Tidur Mengikut Sunnah Rasulullah SAW | Islam Itu Indah
loading...

Cara Tidur Mengikut Sunnah Rasulullah SAWiklan responsive


Cara Tidur Mengikut Sunnah Rasulullah SAW | Tidur akan menjadi ibadat sekiranya mengikut sunnah Rasulullah SAW. Allah SWT menerima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas iaitu tidur. Allah SWT memberikan ganjaran yang besar bagi mereka yang mengamalkan sunnah tersebut.

Disini kami kongsikan antara sunnah-sunnah Nabi SAW sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

sumber- sentiasapanas.com

ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "Cara Tidur Mengikut Sunnah Rasulullah SAW"

Post a Comment

loading...
'));