ALLAHU’AKBAR, INILAH 11 AYAT DALAM SURAH AD DHUHA YANG JIKA DI AMALKAN MAMPU MEMBUAT JIWA BERASA TENANG. SHAREKAN. | Islam Itu Indah
loading...

ALLAHU’AKBAR, INILAH 11 AYAT DALAM SURAH AD DHUHA YANG JIKA DI AMALKAN MAMPU MEMBUAT JIWA BERASA TENANG. SHAREKAN.iklan responsive


Amalkan 11 Ayat Surah Ad Dhuha,Mampu Membuat Jiwa Berasa Tenang Setenangnya. Berikut Maksud SurahAdDhuha Dan Hayatilah Makna Serta Kata-kata Allah Kepada Kita.

Insya Allah Jiwa Akan Menerima Segala Ketentuan Hidup Ini Dengan Hati Yang Tenang.

Ayat 1 : Wad duhaa – Demi waktu dhuha (ketika matahari naik setinggi galah)
Sebab itu, prekära pertama yang perlu anda beritahu pada seseorang yang alami tekanan emosi atau depresi adalah ‘Bangun! Lihatlah matahari. Hidup ini tak selamanya hancur dan kelam”

Di luar sana ada matahari yang memancarkan cahayanya yang sangat indah.

Ayat 2 : Wal laili iza sajaa – Dan demi malam apabila telah sunyi
Seorang yang alami depresi atau tekanan emosi adalah mereka ini akan berjaga malam.

Mereka tidur di siang hari dan berjaga di malam hari.

Ayat 3 : Ma wad da’aka rabbuka wa ma qalaa’ – Tuhanmu tidak meninggalkanmu (Muhammad) dan tidak (pula) membencimu
Allah tidak membenci Muhammad, apatah lagi melupakannya.

Samalah halnya dengan kamu, wahai jiwa-jiwa yang tertekan Allah tidak sesekali membencimu.

Dan Allah tidak sesekali melupakanmu.

Ayat 4 : Wa lal aakhiratu khairul laka minal-oola’ – Sesungguhnya kesudahan itu lebih baik bagimu daripada yang permulaan
Apa yang bakal mendatangi mu adalah jauh lebih baik dengan apa yang sedang kamu alami sekarang.

Ayat 5 : Wa la sawfa y’uteeka rabbuka fatarda’ – Dan sesungguhnya, Tuhanmu pasti memberikan kurnia-Nya kepadamu, sehingga engkau redha – berpuas hati
Katakan ini pada mereka yang depresi “Sedikit masa lagi wahai kaum Muslimin, Allah akan memberikan syurgaNya insya-Allah dan memberi bahagia buat kita.’

‘Sabarlah untuk sedikit masa lagi, Allah akan memberi kemenangan untuk semua kesukaran ini dan membuatkan kita merasa bahagia gembira.’

‘Inilah janji Allah dan akan tertunailah sabarlah untuk sedikit masa lagi.’

‘Sabarlah sahabatku, kita semua akan masuk ke syurga Allah, insya-Allah’

Bukankah ini kata-kata yang cukup indah yang perlu kita tuturkan pada seseorang yang tertekan jiwanya. Yang merasa sakit dalam hatinya.

Dan Allah memberi sebab untuk kita percayakan semua janjinya itu. Inilah firman Allah?
Ayat 6 : Alam ya jidka yateema Fa aawaa’ – Bukankah Dia mendapatimu sebagai seorang yatim, lalu Dia melindungimu
Tanyakah dirimu, tidakkah pernah kamu berasa sakit-sakit?

Tidakkah kamu pernah menjadi anak kecil, yang mana Allah melindungi dan menjagamu ketika usia itu?

Ayat 7 : Wa wa jadaka daal lan fahada – Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kebingungan, lalu dia memberikan petunjuk
Bukankah kita juga sentiasa dalam kebingungan sebelum kita menemui jalan keluar?

Saya tahu saya tidak solat
Saya tidak pernah kenal agama
Dan Allah melihat saya dalam kebingungan lalu membantu saya.
Samalah halnya dengan kamu, tidakkah kamu dalam kebingungan dan Allah membantumu.

Ayat 8 : Wa wa jadaka ‘aa-ilan fa aghnaa’ – Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu Dia memberikan kecukupan
Berapa ramai dari kalangan kita dalam peliharaan Tuhannya.

Sumber: myinfomaya.com

Ingin Pintu Rezeki Terbuka Luas ? Amalkan 7 Tasbih Ini

7 Jenis tasbih yang dapat menarik rezeki | Umat islam digalakkan mengingati Allah dalam apa jua keadaan sekalipun kerana dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.

Apakah 7 jenis tasbih yang patut diamalkan untuk menarik rezeki?

1. Memperbanyak membaca – La hawla Wala Quwwata Illa billah. Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan–La hawla Wala Quwwata Illa billah. (Hadith Riwayat At Thabrani)

2. Membaca–La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin. Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur. (Hadith Riwayat Abu Nu’aim dan Ad Dailami)

3. Membaca–Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim. Dari setiap kalimat itu seorang Malaikat yang bertasbih kepada Allah SWT sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu. (Hadith Riwayat Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surah Al-Ikhlas: “Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya”. (Hadith Riwayat At Thabrani)

5. Membaca Surah Al-Waqiaah:“Barangsiapa membaca surah Al-Waqiaah setiap malam, maka tidak akan ditimpa kesempitan hidup”. (Hadith Riwayat Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)

6. Memperbanyak seIawat atas Nabi SAW: Dari Umar bin Khattab r.a. dari Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat”. (Hadith Riwayat Bukhari)

7. Melazimkan Istighfar: “Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah SWT akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak diduga-duga”. (Hadith Riwayat Ahmad, Abu Dawwud dan Ibnu Majjah).

Amalkan 11 Ayat Surah Ad Dhuha,Mampu Membuat Jiwa Berasa Tenang
Sumber: myinfomaya.com

ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "ALLAHU’AKBAR, INILAH 11 AYAT DALAM SURAH AD DHUHA YANG JIKA DI AMALKAN MAMPU MEMBUAT JIWA BERASA TENANG. SHAREKAN."

Post a Comment

loading...
'));