RAMAI ORANG TIDAK SEDAR DAN TIDAK TAHU WAKTU AFDAL ZIARAH KUBUR, ROH IBU BAPA ADA DI KUBUR TUNGGU ANAK MEREKA,,,1X ANDA BAGI DAN SEBAR MUNGKIN DPT MENGINSAFKAN BERIBU INSAN YG TIDAK TAHU TENTANG INI | Islam Itu Indah
loading...

RAMAI ORANG TIDAK SEDAR DAN TIDAK TAHU WAKTU AFDAL ZIARAH KUBUR, ROH IBU BAPA ADA DI KUBUR TUNGGU ANAK MEREKA,,,1X ANDA BAGI DAN SEBAR MUNGKIN DPT MENGINSAFKAN BERIBU INSAN YG TIDAK TAHU TENTANG INIiklan responsive


(Gambar Sekadar Hiasan)
Salam.
Kuliah dhuha masjid al-ehsan bandar kinrara.

Tajuk : Adab menziarahi kubur.
Terutama kubur ibubapa. Disunatkan menziarah pd hari khamis selepas asar, sepanjang hari jumaat dan hari sabtu sebelum zohor. Waktu ini roh ada diperkuburan dan menunggu anak2 menziarahinya.
Iman al-Bukhari meriwayatkan drpd Abu Hurarah r.a Hadis rasulullah saw :

Seorang anak yg menziarahi kubur ibubapanya pd hari2 tersebut diatas akan dicatatkan kepadanya pahala seperti membuat kebaikan kpd kedua ibubapanya semasa hayat mereka. Dan dosa2 anak tersebut diampunkan oleh Allah SWT.

Jika anak tersebut adalah seorang yg derhaka semasa hayat ibubapanya, dengan menziarahi kubur ibubapa akan dicatatkan sebagai anak yg taat.
Ketika dikubur :

1. Memberi salam kpd simati dgn panggilan yg biasa semasa hayatnya. Seperti ” Assalamualaikum mak/bapa. Roh mendengar dan menjawab salam.
                          

2. Hendaklah kita menghadap kearah muka/kepala simati dan kita membelakangkan kiblat.

3. Membaca quran atau doa2 yg baik utk simati
Kitab Riyadhus Solihin, kupasan oleh Ust. Norazan
                         


Semoga Bermafaat Untuk Anda Semua.Share jika Berguna Untuk Sanak Saudara Yang Lalai Dengan Dunia,Arwah Tersayang Di Alam Kubur Menunggu Doa.ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "RAMAI ORANG TIDAK SEDAR DAN TIDAK TAHU WAKTU AFDAL ZIARAH KUBUR, ROH IBU BAPA ADA DI KUBUR TUNGGU ANAK MEREKA,,,1X ANDA BAGI DAN SEBAR MUNGKIN DPT MENGINSAFKAN BERIBU INSAN YG TIDAK TAHU TENTANG INI"

Post a Comment

loading...
'));