HAIRAN LAMBANG ZIONIS JADI HIASAN DALAM MASJIDIL AQSA JAWAPAN PENJAGA MASJID BUAT LELAKI INI TERKESIMA | Islam Itu Indah
loading...

HAIRAN LAMBANG ZIONIS JADI HIASAN DALAM MASJIDIL AQSA JAWAPAN PENJAGA MASJID BUAT LELAKI INI TERKESIMAiklan responsive


HAIRAN Lambang Zionis Jadi Hiasan Dalam Masjidil Aqsa, Jawapan Penjaga Masjid Buat Lelaki Ini TERKESIMA !!! | Jumaat 24 April 09, merupakan hari bersejarah dalam hidup saya (sahabat hamba Allah) dan rombongan apabila ia merupakan hari pertama di dalam hidup kami menjejaki kaki ke al-Aqsa. Saya menunaikan solat Tahyatul Masjid. Sebelum khutbah bermula, kami mendengar syarahan yang disampaikan oleh Imam al-Aqsa, Syeikh Yusuf Abu Sunainah. Di dalam syarahannya, beliau mengutuk Israel dengan suara yang lantang.


Ketika khutbah bermula, beliau menegaskan agar semua anak-anak muda Palestin balik merujuk kepada sejarah kerana orang Yahudi telah mula mahu menipu sejarah. Mereka mengatakan bahawa tanah Palestin adalah tanah asal mereka.
Ketika selesai menunaikan solat Jumaat, saya dan rombongan berjalan-jalan sekitar al-Aqsa. Saya menghampiri mimbar al-Aqsa. Ia merupakan mimbar lama hampir berumur 1000 tahun.
Ketika Salahuddin al-Ayubi dapat mengalahkan tentera salib di Jerusalem , beliau membawa dua mimbar dari Halab ( Aleppo ) Syria , tempat dimakamkan Saidina Khalid al-Walid . Saidina Khalid al-Walid antara sahabat yang berjuang untuk membuka kota Jerusalem ini. Setelah enam ratus tahun kemudian, Jerusalem berada di dalam tangan tentera salib. Pada tahun 1187, ia berada ditangan Islam kembali. Mimbar ini sebagai simbol bahawa masjid ini telah di dalam amanah Islam semula.
Satu mimbar diletakkan di masjid al-Aqsa, satu lagi di masjid al-Khalil (Masjid dimakamkan Nabi Ibrahim a.s).
Ketika saya menghampiri mimbar Salahuddin di al-Aqsa ini, saya mengerutkan dahi. Kenapa di mimbar ini ada bintang enam? lambing negara Israel.
Gelagat saya diperhatikan salah seorang penjaga al-Aqsa. Dia menghampiri saya, memberi salam dan memegang bahu saya.
Aku tahu apa yang engkau fikirikan kata beliau.
Kamu tentu hairan kenapa ada lambang Israel di mimbar ini kan ? Beliau menambah.
Saya hanya menganggukkan kepala.
Penjaga ini menarik tangan saya, pergi ke tepi masjid. Dia kemudian menudingkan jarinya ke arah tingkap berhampiran dengan syiling al-Aqsa.
Cuba kamu lihat, ditingkap itu pun ada lambang bintang enam ini, di dinding ini pun ada, katanya sambil menunjukkan arah dinding al-Aqsa.
Emmm, kenapa ya? Tanya saya ingin mengetahui lanjut.Sebenarnya, bintang enam ini adalah lambang bangsa Arab Kanan. Ia ada sejak ribuan tahun dahulu. Bangsa Arab Kanan menggunakan bintang ini sebagai lambang kaum mereka. Sebab itu, ketika Salahuddin datang, dia membina tingkap ini dengan mengekalkan lambang bintang enam ini sebagai menghormati kaum Arab Kanan yang telah Islam.
Orang Kanan merupakan penduduk asal tanah Palestin ini. Sebelum Israel dibawa oleh Nabi Musa ke Palestin, mereka telah ada.
Umur mimbar ini hampir seribu tahun. Tingkap dan marmar di dinding ini berumur ratusan tahun. Orang Israel menggunakan lambang ini baru dalam 100 tahun. Mereka menggunakan lambang ini dengan alasan seolah-olah mereka penduduk asal seperti Arab Kanan di sini .
Penjaga ini menerangkan kepada saya dengan panjang lebar.
Oh, baru saya faham. Rupanya bintang enam ini bukannya lambang asal Israel . Kata saya.
Apa ada pada lambang? Ia merupakan simbol. Orang yang memakai lambang sesuatu kaum dia akan termasuk di dalam kaum itu.
Di dalam Islam kita dilarang memakai lambang orang kafir. Bukan sahaja lambang, menyerupai sesuatu kaum pun kita dilarang.
Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud,
Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia akan tergolong di dalam kaum itu.
Israel menggunakan lambang bintang enam untuk menyatakan dia adalah penduduk asal Palestin ini. Mereka mengarang buku-buku yang menyatakan mereka adalah penduduk asal dengan menafikan bahawa Arab Kanan adalah penduduk asal di sini.
Sebab itulah, Syeikh Yusuf Abu Sunainah menekankan kepada pemuda-pemuda Palestin agar kembali mendalami sejarah.
Apabila sejarah tidak diajar, maka akhirnya, sesorang akan hilang jatidirinya. Inilah yang sedang berlaku bagi penduduk Palestin yang bersekolah di sekolah rasmi. Enam puluh tahun berada di dalam jajahan Israel bermakna sudah masuk generasi ketiga tanah ini dijajah.
Saya bertemu dengan penduduk Palestin yang merasa selesa berada di bawah Israel kerana semua kelengkapan telah cukup dan keadaan di sini lebih selesa dari negara Arab lain. Tidak sedikit yang lebih bangga memakai passport Israel dari memakai passport Palestin atau Jordan .
Pada mereka, saudara di Gaza hal mereka. Sebab itu, dari Palestin sendiri, tidak banyak bantuan yang datang ke Gaza . Orang kaya semakin kaya dengan syarikatnya. Coca cola tidak diboikot di Palestin. Iklan terpampang besar di sana sini.
Benarlah kata hukama:-
Jika mahu membunuh tanaman, racunlah akarnya, jika mahu membunuh bangsa, racunlah sejarah mereka
Jika ini dibiarkan, maka generasi Palestin yang akan datang akan lebih selesa bersama Israel dari bersama orang Arab. Semoga, iman dan ilmu akan menyelamatkan mereka. Dan semoga ia menjadi iktibar buat kita di Malaysia. Terlalu banyak sejarah yang telah di putar belitkan oleh musuh.
Sumber:- Sengal Paranormal Team SEPAT
 he post HAIRAN Lambang Zionis Jadi Hiasan Dalam Masjidil Aqsa, Jawapan Penjaga Masjid Buat Lelaki Ini TERKESIMA !!! appeared first on EKSIDENZ.
Sumber: eksidenz

ikalan saiz 250

JOM DERMA IKHLAS KE :


loading...

0 Response to "HAIRAN LAMBANG ZIONIS JADI HIASAN DALAM MASJIDIL AQSA JAWAPAN PENJAGA MASJID BUAT LELAKI INI TERKESIMA"

Post a Comment

loading...
'));